Cache Önbellek Nedir?

Önbellek nedir sorusuna basitçe cevap vermek gerekirse, gelecekte yeniden kullanılmak üzere bir sunucuda saklanan verilerdir. Hiç yüklenmesi çok uzun sürdüğü için bir web sitesinden ayrıldığınız oldu mu?

Haziran 2, 2022 - 16:50
Şubat 5, 2024 - 06:23
 0  262
Cache Önbellek Nedir?

Önbellek nedir sorusunu basitçe yanıtlamak için, gelecekte yeniden kullanılmak üzere bir sunucuda depolanan verilerdir. Web sitesinin yüklenmesi çok uzun sürdüğü için hiç ayrıldınız mı? Bu, web sitesi sahipleri için büyük bir sorundur. Ancak endişelenmeyin, bu sorunun birçok çözümünden biri olan önbelleğe almayla ilgileneceğiz.

Önbellek tam olarak nedir ve nasıl çalışır?


Bir siteyi açtığınızda, tüm web sitesi verileri önbelleğe alınır. Bir HTML dosyasına dönüştürülür ve tarayıcınızda açılır. Aynı siteyi bir sonraki açışınızda önbelleğin bir kopyası yüklenecektir. Bu, sunucunun daha hızlı yüklenmesine ve aşırı yüklenmemesine yardımcı olur. Web sitesi güncellendiyse, bu süreç baştan başlayacaktır.

Akılda tutulması gereken iki şey, tüm web sitelerinin önbellek kullanmadığı ve ikincisi, önbelleğin süresinin dolabileceği veya manuel olarak silinebileceğidir. Google Chrome kullanıyorsanız ve önbelleği temizlemek istiyorsanız. Sayfanızın sağ üst köşesindeki "Geçmiş"e (CTRL+H) gidin, Tarayıcı Verilerini Temizle'ye tıklayın. İstediğiniz seçeneği seçin ve "verileri temizle" ye basın.

Önbellek Neden Önemlidir?


Artık önbelleğin ne olduğunu bildiğinize göre, web sitesinin yüklenme hızında önemli bir rol oynuyor. Bu, ziyaretçilerinizin web sitenizin yüklenmesi için uzun süre beklemesi gerekmeyeceği için sitenizin daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır. HTTP istekleri açısından daha az işlem, daha az bant genişliği kullanılacağı anlamına gelir. Bu, özellikle sınırlı kaynaklarınız varsa iyi bir şeydir.

Cache türleri nelerdir?


Cache türleri nedir, bilmeniz pek de anlam ifade etmeyecektir. İki türlü önbellek bulunmaktadır. Bunlar, sunucu taraflı önbellek ve tarayıcı taraflı önbellektir. Tarayıcı taraflı önbellek, bir siteyi iki defa yüklemeye çalıştığınızda oluşur. İlk denemenizde web site sayfayı yüklemek açısından veri toplar. Veriyi indirdikten sonra tarayıcı veriyi tutmak için geçici depo olur. Sunucu taraflı önbellekse tarayıcı taraflı önbelleğe oldukça benzerdir.

Aralarındaki fark, sunucunun geçici bir depolama alanı olmasıdır. Sunucu tarafı önbellek işlemi daha fazla veri depolayabildiğinden farklıdır. Sunucu tarafı önbellekleme, web tarayıcısını depolamak için sunucuyu kullandığından, birçok önbellekleme sistemi mevcuttur. Bunlar tam sayfa önbelleği, nesne önbelleği ve parça önbelleğidir. Basitçe söylemek gerekirse, tam sayfa önbelleği tüm sayfayı kapsar. Bu, özellikle sayfanın çok fazla trafiği varsa kullanışlıdır. Nesne önbelleği, sitenin bazı bölümlerini farklı konumlarda depolamak için kullanılır. Parça önbelleği, nesne önbelleğine benzer ancak web sitesinin bileşenler ve uzantılar gibi belirli bölümlerini hedefler.

WordPress Sitesinde Önbellekleme


Önbelleğe alma, WordPress sitenizin performansını artırmak için kullanılabilir. Gerekli kodu kendiniz oluşturabilirsiniz ancak bunu herkes yapamaz. Neyse ki önbelleğe almanın bazı alternatifleri var. Örneğin Hostinger, yerleşik önbellekleme özelliklerine sahip WordPress barındırma hizmeti sunar. Üstelik hizmetlerini beğenmediğiniz takdirde 30 günlük para iade garantisi sunuyor.

Ayrıca önbelleği yönetmek için kullanılabilen birçok WordPress eklentisi vardır. Eklentilerin kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır dolayısıyla bu konuda herhangi bir sorun yaşamayacağınızın garantisini verebiliriz. Ancak sitenizin en iyi şekilde çalışması için yalnızca tek bir önbellek eklentisi kullandığınızdan emin olun.

1. W3 Total Cache Nedir?

W3 Total Cache, en popüler ücretsiz WordPress önbellekleme eklentilerinden biridir. Bu eklenti, farklı önbellek türlerini denemek isteyenler için mükemmeldir. Tüm sayfayı önbelleğe almaktan parça önbelleğe almaya kadar her şeyi sunar.

2. WP Super Cache Nedir?

WP Super Cache, web sitelerini önbelleğe almak için benzersiz bir yöntem kullanır. Web önbellekleme sisteminin üç kategorisi vardır: uzman, temel ve WP önbellekleme. Basit modeli, statik dosyaları sunmak için PHP'yi kullanır. Uzman Apache mod_rewrite'ı kullanırken WP-cache önceki kullanıcıların sayfalarını önbelleğe alır.

3. Autoptimize

Autoptimize, komut dosyalarına ve stillere odaklanan bir WordPress önbellekleme eklentisidir. Oldukça basit ve net. Tek yapmanız gereken, web sitenizin HTML'sini, JavaScript'ini ve CSS'sini optimize etmek için verilen seçenekleri seçmektir.

3. WP Fastest Cache Nedir?

Fastest, web sitesine odaklanan bir WordPress önbellekleme eklentisidir. Oldukça basit ve net. Burada yapmanız gereken, optimize edilmiş ayar seçeneklerinin bilincine varmaktır.

Web site önbelleği

Farklı önbellek türleri vardır: tam sayfa önbelleği, nesne önbelleği ve parça önbelleği. Web sitelerinin hızlı yüklenmesini sağlayan önemli bir fonksiyondur. Üçünün de farklı işlevleri var. WordPress web sitenizin düzgün çalışan bir önbellekleme sistemine sahip olduğundan emin olmak için, yerleşik önbellekleme işlevlerine sahip WordPress barındırmayı kullanabilir veya daha kolay kullanım için bir eklenti kullanabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Haber Ajandası Sektör haberleri işletmeler için son derece önemli olduğundan firmalara ve sektörlere yönelik daha bilgilendirici içeriklere yer veriyoruz. İşletmeleri bilgilendiren haberleri takip edin.