Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir altı suyu, ülkemizin de dahil olduğu Asya ve Akdeniz bölgesi halkları tarafından binlerce yıldır bilinen ve şifa amaçlı kullanılan doğal bir iksirdir. Adından da anlaşılacağı üzere peynir üretiminden arta kalan sudur.

Mart 24, 2023 - 13:35
Şubat 5, 2024 - 06:26
 0  58
Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir altı suyu, peynir yapımı sırasında sütün fermantasyonu ve peynirin ayrılmasından kaynaklanan bir sıvıdır. Protein, laktoz, mineraller ve vitaminler gibi besinler açısından zengindir. Gıda endüstrisinde genellikle peynir, yoğurt, kefir, ayran, beyaz peynir, lor peyniri, protein tozu ve diğer ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından protein kaynağı olarak tüketilir. Peynir altı suyunun sağlık yararları arasında kas kütlesini, kemik sağlığını artırmak, bağışıklık sistemini desteklemek ve kilo vermeye yardımcı olmak yer alır.

Ancak bazı kişilerde laktoz intoleransı veya süt proteinlerine alerjisi olduğu için meyve suyu tüketmek onlar için uygun olmayabilir. Peynir altı suyu, ülkemiz de dahil olmak üzere Asya ve Akdeniz bölgesi halkları tarafından birkaç bin yıldır bilinen ve şifa amaçlı kullanılan doğal bir iksirdir.

Adından da anlaşılacağı gibi peynir üretiminden arta kalan sudur. Protein açısından oldukça zengin olan bu su, eski çağlarda yiyecekleri muhafaza etmek için kullanılıyordu. Bugün piyasada bulunan birçok ürün peynir altı suyu içerir ve eklenmesinin nedeni ürünü protein açısından zenginleştirmektir.

Peynir altı suyunun faydaları nelerdir?


Doğal ve hijyenik koşullarda üretilen peynir altı suyu, prebiyotik adı verilen sindirim sistemini destekleyen bakteriler açısından zengindir. Uygulamada bu su; Mide kramplarına ve ağrılarına karşı faydalı olduğu iddia edilmiştir. Bazı sporcuların kas yapılarını güçlendirmek için protein tozlarına alternatif olarak kullandıkları bilinmektedir. Peynir altı suyu, İngilizce'de Whey olarak bilinir. Vücut geliştirme sporu yapanların kullandığı toz, dip sularından elde edilen ve bir takım işlemlerden geçen bir tozdur. Ancak bazı uzmanlara göre pudra bilinçsiz kullanıldığında kısırlığa neden olabiliyor. Ayrıca bu suyun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğuna inanılmaktadır. Bazı kaynaklarda bazı kanser türlerini önleyici etkisi olabileceğinden bahsedilmektedir.

Bazı durumlarda hormon düzenleyici etkileri vardır. İçerisinde laktoferrin adı verilen bir enzimin antibiyotik etkisinden dolayı vücuttaki mikropların üremesini durdurduğu belirtiliyor. Ayrıca yoğun kalsiyum etkisi ile kas-iskelet sistemi, eklemler ve osteoporoz gibi problemler üzerinde bazı faydaları vardır.

Peynir altı suyu metabolizma hızını artırır


Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin tüketebileceği bir sıvıdır. Bu hem metabolizmayı hızlandırır hem de vücuttaki yağ yakımını arttırırken tokluk etkisi ile iştahın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca şişkinlik ve mide rahatsızlığı gibi sorunlar üzerinde de olumlu etkisi olabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme planına katkıda bulunabilecek, besleyiciliği yoğun bir sıvıdır. Ancak kişisel sağlık durumuna göre ve doktor tavsiyesi ile tüketilmelidir.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Haber Ajandası Sektör haberleri işletmeler için son derece önemli olduğundan firmalara ve sektörlere yönelik daha bilgilendirici içeriklere yer veriyoruz. İşletmeleri bilgilendiren haberleri takip edin.