Yüksek Konut Fiyatları Arsa Talebini Artırdı

Konut fiyatlarının artmasıyla birlikte arsa talebi bir önceki yıla göre yüzde 29,6 arttı. Arsaya olan ilgi fiyatların artmasına neden oldu. 6 ay ile 1 yıl arasında değişen tarla ve arsa fiyatları artık aylık olarak değişiyor.

Haziran 3, 2022 - 17:28
Aralık 8, 2023 - 21:07
 0  106
Yüksek Konut Fiyatları Arsa Talebini Artırdı

Konut fiyatlarının artmasıyla birlikte arsa ve arsa talebi bir önceki yıla göre yüzde 29,6 arttı. Arsaya olan ilgi fiyatların artmasına neden oldu. Konut imarlı arsa fiyat artışında ise yüzde 131 ile Antalya ilk sırada yer alıyor. Daha önce ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişen tarla ve arsa fiyatları artık artan taleple birlikte aylık olarak değişiyor. Artan konut fiyatları ve pandemi koşulları karşısında arsa daha ulaşılabilir hale geliyor; Enflasyona karşı güvenli görülmesi ve gelir sağlaması nedeniyle yatırım aracı haline gelen arsa talebi 2021 yılında en yüksek seviyesine ulaştı. TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre arsa talebi 2021 yılında en yüksek seviyesine ulaştı. arsa ise bir önceki yıla göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bine ulaştı.

Bu satışların 722 bini tarla, 480 bini arsa olurken, diğer satışlar iş yeri, fabrika, ofis, depo ve sanayi siteleri oldu. Aynı dönemde Türkiye genelinde satılan konut sayısı da yüzde 0,5 azalarak 1 milyon 491 bin 856'ya geriledi. Yoğun talep fiyatların yükselmesine neden oldu. 6 ay ile 1 yıl arasında değişen tarla ve arsa fiyatları artık aylık olarak değişiyor.

En fazla artış Antalya ve Muğla'da oldu


Gayrimenkul değerlerini belirleyen Endeksa'nın verilerine göre konut imarlı arsalarda en yüksek fiyat artışı Antalya'da yaşandı. Antalya'da arsa fiyatları yıllık bazda yüzde 131 artışla 1.923 TL'ye ulaşırken, İzmir'de yüzde 103 artışla 2.228 TL'ye ulaştı. Muğla yüzde 98 artış ve metrekare fiyatı 1.847 TL ile en çok artış gösteren 3. il oldu. İstanbul'da fiyatı yüzde 76 artışla 2 bin 844 TL'ye çıkarak listede 4'üncü sırada yer aldı.

Tarla-bağ-bahçede Antalya ve İstanbul lider


Arsa, tarla, bağ, bahçe gibi arsa fiyatlarına baktığımızda en yüksek fiyat artışı yüzde 120 artışla Antalya'da görüldü; Onu yüzde 83 artışla Antalya, İstanbul ve İzmir'in takip ettiğini belirtti. Bunu yüzde 62'lik artışla ve yüzde 55'lik artışla Denizli takip etti. Görkem Öğüt, 2018 yılından bu yana yeni konut üretiminin talebin gerisinde kalması nedeniyle piyasanın arsa ve arsalara yönelerek denge oluşturmaya çalıştığını, yani arz-talep dengesinin kırılgan olduğunu belirtti. Ekonomideki belirsizlik ve enflasyon anlarına karşı her zaman güvenli liman olan gayrimenkul; Bu denklemde elindeki parayı korumak isteyen ancak ev alamayan vatandaşlar arsaya yöneldi.” dedi.

Toprak enflasyondan korunma aracı oldu

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “2021 yılının ilk 6 ayında 576.979 adet arsa ve arsa satışı gerçekleşirken, ikinci yarıda bu oran 625 bine yükseldi ve yıl toplamı 1 milyon 262 bin oldu. 848. Özellikle son 2 yılda enflasyondan korunmak için ev alamıyorsam, ev alamıyorsam arsa alayım düşüncesiyle satışların arttığını kaydeden Maya, “Bu arsa ve arsa fiyatları alanlar aylık olarak değişmeye başladı. 2 yıl önce bu değişim süreleri genel olarak 6 ay ile 1 yıl arasında değişiyordu. Ancak son 2 yılda bunu konuşmak mümkün değil" dedi.

Alımlarda yüksek gelirliler öne çıkıyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "2021 ortası ile 2022 Mayıs ayı arasında yapılan alımlar yatırım amaçlıdır" diyerek, alımlarda üst gelir grubunun öne çıktığını ekledi. Yazıcı, "Beyaz yakalılar ise düşük fiyatlı, küçük arazileri tercih ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz yakalıların ilgisi artıyor

Görkem Öğüt, Türkiye'de yüksek gelirli arsa yatırımcıları bir yana bırakılırsa, arsa alımlarının ağırlıklı olarak orta sınıf tarafından yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Artan konut fiyatları, uzaktan çalışma sistemi ve büyükşehirlerden kıyı kentlerine göç nedeniyle, arsa alımlarının büyük oranda orta sınıfa ilgisi artıyor. Karada ve karada beyaz yakalılar da artıyor." dedi. Leyla İLHAN/Dünya

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Haber Ajandası Haber gündeminde işletmeler ve iş dünyası için son derece önemli bilgilerin yanı sıra şirketler ve sektörler için bilgilendirici içerikler de yer alıyor.